A hazai jogszabályok egyértelműek. Mindenkinek joga van a biztonsághoz. Ennek ellenére tudható, hogy a családban, az iskolában, a játszótéren és az utcán egyaránt előfordul, hogy gyermekek válnak a zaklatás áldozatává. Vajon mit lehet tenni?

 Barbara Coloroso könyve alapvetően amerikai, angol és kanadai példák segítségével mutatja be a gyermekek közti zaklatás jelenségét. A megelőzés és a zaklatás megszüntetésének lehetséges módszereit. Az angolszász minta azonban nálunk is alkalmazható, hiszen a jelenség és a jogszabályi háttér is hasonló.

 

Magyarország Alaptörvénye szerint:

"IV. cikk (1) Mindenkinek joga van a szabadsághoz és a személyi biztonsághoz."

Az Alaptörvény által biztosított jog védelmét kívánja biztosítani a büntető törvénykönyv több szakasza is. A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény például a következőképpen definiálja a zaklatás bűncselekményét:

"222. § (1) Aki abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, vagy más magánéletébe, illetve mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, őt rendszeresen vagy tartósan háborgatja, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Fontos kiemelni, hogy a bántalmazó cselekedete gyakran más bűncselekményt is megvalósít (pl. testi sértés, becsületsértés, garázdaság, zsarolás, stb.). Érdemes azt is tudni, hogy az iskolai, kollégiumi zaklatás, bántalmazás esetén a köznevelés szabályait is alkalmazni kell. A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény szerint

"25. § (5) A nevelési-oktatási intézménynek gondoskodnia kell a rábízott gyermekek, tanulók felügyeletéről, a nevelés és oktatás egészséges és biztonságos feltételeinek megteremtéséről, a gyermekek, tanulók rendszeres egészségügyi vizsgálatának megszervezéséről, ennek keretében különösen, hogy az óvodába járó gyermek, valamint a tankötelezettség végéig az általános iskolába, középfokú iskolába járó tanuló évenként legalább egyszer fogászati, szemészeti és általános szűrővizsgálaton vegyen részt."

"46. § (3) A gyermeknek, a tanulónak joga, hogy

b) a nevelési és a nevelési-oktatási intézményben biztonságban és egészséges környezetben neveljék és oktassák, óvodai életrendjét, iskolai tanulmányi rendjét pihenőidő, szabadidő, testmozgás beépítésével, sportolási, étkezési lehetőség biztosításával életkorának és fejlettségének megfelelően alakítsák ki,"

Mint a fentiekből is látszik, a gyermeknek nemcsak a biztonsághoz van joga, hanem ahhoz is, hogy megvédjék. Ez a jog a köznevelési intézmények, a pedagógusok számára két alapvető kötelezettséget teremt. Egyrészt az, hogy tegyenek meg mindent a fizikai és lelki erőszak megelőzése érdekében, másrészt legyen következménye annak, ha mégis bántalmazás történik. A hazai jogszabályok mind a megelőzés, mind a következményekhez biztosítják a szükséges kereteket. A következmény lehet fegyelmező intézkedés, fegyelmi büntetés és egyeztető eljárás eredményeként jóvátétel is.

Barbara Coloroso könyve abban segít a szülőknek, pedagógusoknak, diákoknak, hogy jobban megértsék a zaklatás okait és következményeit, rendszerben lássák a zaklatók, áldozatok és a szemlélők magatartását. A szerző megoldási lehetőséget kínál annak érdekében, hogy megtörjék az erőszak körforgását.

Barbara Coloroso iskolai erőszakról szóló könyve olyan szakkönyv, amely pszichológiai, pedagógiai oldalról közelíti meg a zaklatás jelenségét. Nem könnyű olvasmány, de igen fontos és hasznos ezért is ajánlom elsősorban a szülők és pedagógusok figyelmébe. Bízom benne, hogy e könyv érdemi segítséget nyújt az iskolai erőszak megfékezésében és megelőzésében.

 

Adatok

  • Oldalszám: 276
  • Méret: 142*197 mm
  • Kivitel: kartonált
  • ISBN: 978-963-288-196-6
  • Kiadás éve: 2014
  • Borító ár: 2900

Link: http://www.harmat.hu/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=482&category_id=1&option=com_virtuemart&Itemid=2

Könyv részlet és további információ a kötetről:

http://blog.harmat.hu/2014/07/zaklatok-aldozatok-szemlelok/

 

 

dr. Jásper András
gyermekjogi szakjogász


 


 

 

 

 

 

 

 

 

A Diákjog.hu üzemeltetője a
Diákközéletért Alapítvány

DÖK Portál RSS

A hírcsatorna nem található.